Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Πεντάλ και πάλι!

Πεντάλ και πάλι!


Αν και φανατικοί ποδηλάτες, όλοι θέλουμε να γευτούμε τις απολαύσεις των καλοκαιρινών διακοπών απέχοντας λίγο από την προπόνηση. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα.Σύμφωνα με την αρχή της προπονητικής, η ανεπαρκής σωματική άσκηση ή η διακοπή της, οδηγεί σε μερική ή πλήρη απώλεια των προσαρμογών και της φυσικής κατάστασης που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια της σεζόν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, 3 ημερών, παρατηρείται σημαντική αποθήκευση υδατανθράκων ενώ αντίστοιχη αποθήκευση λίπους σημειώνεται μετά από 2 εβδομάδες. Επίσης, παράμετροι όπως η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max)* μπορεί να μειωθεί 10-15 μέρες μετά την διακοπή  της προπόνησης και η μείωση αυτή συνεχίζεται έως 6-8 εβδομάδες αργότερα.
Ξεκινόντας προπόνηση μετά τις διακοπές, παρατηρείται μεγαλύτερη συσσώρευση γαλακτικού οξέος* κατά την διάρκεια της ασκήςης στην ίδιες εντάσεις σε σχέση με την περίοδο πριν την διακοπή της άσκησης. 
Τέλος, η αντοχή και η ικανότητα παραγωγής ενέργειας του μυϊκού συστήματος είναι μειωμένη.
Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι σε κάποιο σημείο η απώλεια της φυσικής μας κατάστασης σταθεροποιείται. Η σταθεροποίηση αυτή πραγματοποιείται συνήθως σε σημείο καλύτερο σε σχέση με κάποιο άτομο που δεν ασκήθηκε καθόλου στο παρελθόν.

Συμπερασματικά,   αν χρειαστεί να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα από την προπόνηση, υπάρχουν και άλλα καλά νέα, καθώς η έρευνα δείχνει ότι ένα σχετικά σύντομο διάλειμμα (π.χ.δύο εβδομάδων),  δεν θεωρείται μεγάλο πρόβλημα για τους συστηματικούς ποδηλάτες που έχουν προπονηθεί για πάνω από 12 εβδομάδες ή και περισσότερο.

Συνίσταται: Μετά τις διακοπές, για την ομαλή προσαρμογή σας στη νέα σεζόν, να ξεκινήσετε προοδευτικά την προπόνηση βασισμένη σε χαμηλή ένταση(60-70% ΜΚΣ)* και μεγαλύτερης διάρκειας(π.χ. 2,5 - 3 ώρες) για 3-4 φορές την εβδομάδα. Η διάρκεια του προγράμματος αυτού είναι για 2 εβδομάδες. Επίσης, μπορείτε να το συνδυάσετε με προπόνηση αντιστάσεων π.χ. βάρη ή πιλάτες.


*Σημείωση:
-Η VO2max προσδιορίζει το επίπεδο της αντοχής και κατανάλωσης οξυγόνου του ατόμου.
- Γαλακτικό οξύ σχηματίζεται από την διάσπαση του γλυκογόνου στους μύες. Η περιεκτικότητα των μυών σε γαλακτικό οξύ αυξάνει κατά την κίνηση κι αυτό δημιουργεί την αίσθηση της κούρασης.
- ΜΚΣ είναι η Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου