Η ποδηλασία αποτελεί μια δραστηριότητα η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία μας.
Όταν η ποδηλασία χρησιμοποιείται ως μέτρια μορφή άσκησης στην καθημερινότητα μας, για παράδειγμα μετακίνηση μέσα στην πόλη, μπορεί  να αυξήσει το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης και να μειώσει  την εμφάνιση παθήσεων.
Αυτό δείχνουν επιδημιολογικές μελέτες που παρέχουν σημαντικά στοιχεία για την σχέση της υγείας με την ποδηλασία.  Η ουσιαστικότερη μελέτη σε αυτήν την κατηγορία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές σε επιστημονικό κέντρο της Κοπεγχάγης για τον πληθυσμό της. Στην συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 13,375 γυναίκες και 17,265 άνδρες αντίστοιχα, ηλικιών 20-93, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία από 90.000 κατοίκους που ζούν στο κέντρο της πόλης.  Από αυτούς, οι 14,976 ποδηλατούσαν τακτικά ενώ 6,954 χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο κατά μέσο όρο περίπου τρεις ώρες την εβδομάδα  .
Στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι η ποδηλασία μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι στα νοσήματα.  Χρησιμοποιώντας τις αξιολογήσεις σχετικά με την πίεση του αίματος, την  χοληστερόλη, τον ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος)  και των παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:  Οι εθελοντές εκείνοι που δεν ποδηλατούσαν καθόλου είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά 39% σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο τους.
Αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά και  αποδεικνύουν ότι οι ποδηλάτες έχουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με εκείνους που δεν ποδηλατούν. Τέλος,  αυξημένη θνησιμότητα παρατηρήθηκε στους ποδηλάτες που μείωσαν την δραστηριότητα σε σχέση με αυτούς που συνέχισαν να ποδηλατούν με την ίδια συχνότητα.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η συστηματική χρήση του ποδηλάτου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας. Ας το σκεφτούμε αυτό σοβαρά μια και στη χώρα μας η ποδηλασία μπορεί να αναπτυχθεί αντίστοιχα λόγω του κλίματος.