Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πίστες ποδηλασίας σε σχολικούς χώρους του Λονδίνου!



Εάν για τα περισσότερα δημοτικά σχολεία κάποιες κούνιες ή για παράδειγμα ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι κάτι το επαρκές, ένα σχολείο στο Λονδίνο έχει προχωρήσει παραπέρα κατασκευάζοντας τη δική του πίστα ποδηλασίας.

Σχετικά με αυτό το γεγονός ο David Rowe από την ομάδα «Transport for London» δήλωσε τα εξής: «Είναι μια εξαιρετική κατασκευή. Συνήθως δουλεύουμε σε σχολεία που απλώς έχουν κάποιο πάρκινγκ ή κάποιο χώρο άσκησης για τα ποδήλατα. Όμως το να βλέπει κάποιος κάτι τέτοιο, όπως μια ολόκληρη πίστα ποδηλάτου, είναι κάτι συναρπαστικό. Μπορείς να δεις πόσο σημαντική είναι αυτή η πίστα για τους γονείς και τα παιδιά, στα οποία δίνει ένα επιπλέον κίνητρα για να ασχοληθούν με τη ποδηλασία. Όσο περισσότερα πράγματα βλέπουμε να προχωράνε σε αυτό το τομέα, τόσο το καλύτερο».


Η στρωμένη με άσφαλτο πίστα η οποία έχει πλάτος 4 μέτρα και συνολική περιφέρεια 340 μέτρων κατασκευάστηκε πριν αρκετούς μήνες και αποτελεί το πρώτο μέρος ενός project τεσσάρων φάσεων. Το συγκεκριμένο project σε αυτό το πειραματικό σχολείο, είχε την αμέριστη υποστήριξη όχι μόνο των γονέων, αλλά και της τοπικής ποδηλατικής κοινότητας.

Η πίστα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής Hillingdon του Λονδίνου, έχει χρησιμοποιηθεί για ενδοσχολικές δραστηριότητες αλλά υπήρξε το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί και από άλλα μέλη της κοινότητας, αποκτώντας έτσι ένα ευρύτερο πλαίσιο. Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο στο χώρο που βρίσκεται η πίστα θα έπρεπε να τοποθετηθεί ένας φράχτης ασφαλείας γύρω απ' αυτή. Μετά στη 3η φάση να δημιουργηθεί ένα κιόσκι και σε 4η φάση ένα συνεργείο και μια αίθουσα μαθημάτων έτσι ώστε να υπάρξει ένα αυτόνομο και επαρκές ποδηλατοδρόμιο για μικρά παιδιά το οποίο θα εξυπηρετεί τη βόρεια περιοχή της επαρχίας του Hillingdon.Αυτή η επίπεδη και γρήγορη πίστα είναι με βεβαιότητα αρκετά δημοφιλής στους μαθητές του σχολείου όπως επιβεβαιώνει με τα λεγόμενά του ο 11χρονος Jem Ives: «Νομίζω ότι η πίστα είναι τέλεια και μας δίνει πολύ χαρά. Είναι καλύτερα από το να έχουμε ακόμα μια αλάνα ποδοσφαίρου». Η 10χρονη Harriet Mellor, από τη πλευρά της, βλέπει τη πίστα ως κάτι που θα της δώσει ώθηση για το μέλλον: «Είναι καλό γιατί πηγαίνω στο Hillingdon Slipstreamers (σ.σ. είναι η λέσχη για τους νέους ποδηλάτες της περιοχής του δυτικού Λονδίνου) με το αγωνιστικό μου ποδήλατο και θέλω να παίρνω μέρος στους αγώνες όταν μεγαλώσω, όπως π.χ. στους Ολυμπιακούς».

Αυτό το όραμα για το σχολείο έχει τις ρίζες του πίσω στο 2007 όταν ιδρύθηκε η ερασιτεχνική λέσχη ποδηλασίας. Ένας από τους στόχους της ήταν να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα πηγαίνουν με ασφάλεια στο σχολείο χρησιμοποιώντας το ποδήλατο. Σήμερα, όσον αφορά τον τομέα της προπόνησης, αυτός είναι υπό την εποπτεία του Βρετανού προπονητή ποδηλασίας Brian Wright ο οποίος παράλληλα είναι πρόεδρος της ποδηλατικής λέσχης Hillingdon Slipstreamers, που ήδη προαναφέραμε.

Είναι μια καλή ευκαιρία αυτή η πίστα να συμβάλλει στο να καθιερωθεί η ποδηλασία στο ημερήσιο πρόγραμμα των σχολείων, σε πανεθνικό επίπεδο. Προς το παρόν διδάσκονται τεχνικές για ασφαλή ποδηλασία και οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν μια σειρά ποδηλατικών μαθημάτων συνολικής διάρκειας 6 εβδομάδων. Πάντως είναι θετικό το γεγονός πως πλέον η δημοτικότητα της τοπικής λέσχης ποδηλάτου είναι τόσο μεγάλη, που υπάρχει λίστα αναμονής για τη συμμετοχή σε αυτή.

Ο τρόπος που η τοπική λέσχη (και όχι σωματείο ελληνικού τύπου) συνεργάσθηκε με το σχολείο, οι στόχοι που έβαλαν (ασφαλής μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο), στόχοι που αφορούν το σύνολο της κοινότητας και της πόλης κι όχι μόνο κάποιους αθλητές, τους γονείς τους και τους πανταχού παρόντες παράγοντες, δείχνουν την τεράστια διαφορά νοοτροπίας από ότι ονομάζεται Ελληνική Ποδηλασία και εξηγούν γιατί η Βρετανική ποδηλασία έχει ανέβει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.


Πηγές:
http://www.bikeradar.com/news/article/cycle-circuit-built-in-london-school-grounds-28051/
http://www.planetbike.gr/news/city/1500-pistes-podilasias-se-sxolikous-xwrous-tou-londinou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου